Ha elakadtál a fogyásban, és nem érted, hogy miért, akkor itt az ideje, hogy újragondold az étrendedet. Íme, 10 alig észrevehető tényező, amelyek segíthetnek beindítani a folyamatot és elérni a céljaid…

1. Esztelenül eszel

Előfordult már veled, hogy a TV előtt ülve egy egész csomag kekszet befaltál anélkül, hogy észrevetted volna…? Ha a válasz igen, akkor lehet, hogy te is az meggondolatlan vigaszevők közé tartozol. Ha tudatosan és a zavartalanul étkezünk, sokkal inkább jóllakottnak érezzük magunkat, és kevésbé vagyunk hajlamosak túlzásba vinni a magas cukortartalmú lélekmelengető ételek fogyasztását. Egy étkezési napló vezetése nagyszerű első lépés lehet ahhoz, hogy tudatosabbá váljon az energiabevitelünk. Ha a meggondolatlan evés gondot okoz neked, adj egy kis Canderel® Sugarly eritrit és szukralóz alapú kristályos port a teádhoz, így az édes ízt kalóriák nélkül élvezheted.

2. Kevés rostot fogyasztasz

Számos tanulmány támasztja alá azt a feltevést, hogy a rostfogyasztás növelése elősegíti a jóllakottságot, csökkenti az éhségérzetet, és összességében fokozza a teltségérzetet. A rostban gazdag ételek – mint például a bab vagy a teljes kiőrlésű gabona – gyakran több rágást igényelnek, ezáltal egyrészt növeli a kolecisztokinin, azaz CKK kiválasztását a bélben (ez a hormon kordában tartja az étvágyat) másrészt csökkenti a ghrelin (ez a hormon növeli az étvágyat) kiválasztását.

A rostban gazdag ételek emellett vizet is felszívnak, és hosszabb ideig maradnak a gyomorban, ami az étkezés befejezése után még sokáig teltségérzetet okoz.

Hogy a fentieket más megvilágításba helyezzük: észrevetted már, milyen könnyű meginni egy pohár narancslevet, ami alacsony rosttartalmú, ezért nem ad teltségérzetet, viszont ha elfogyasztasz 10 (magas rosttartalmú) narancsot, máris jóllakott vagy?

3. Túl sok magas kalóriatartalmú „szuperételt” fogyasztasz

Az avokádót, az olívaolajat és a dióféléket gyakran nevezik „szuperételnek” (közkeletű angol szóval „superfoodnak”), és kétségtelenül egészségesek is, azonban magas energiatartalmúak, és bármilyen típusú kalória túlfogyasztása keresztbe tud tenni a fogyásnak. Még a finomítatlan cukorral készült élelmiszerek is gazdagítják a kalóriabevitelt. Ha viszont a szokásos cukortartalmú finomságot olyanokra cseréled, amelyek Canderel® Szukralóz alapú édesítőporral készültek, csökkented a szervezetedbe jutó kalória mennyiségét.

4. Nem mozogsz eleget

A fogyás tulajdonképpen azt jelenti, hogy több kalóriát égetünk el annál, amennyit fogyasztunk. Ha nem teszed meg azt a bizonyos napi 10 000 lépést, vagy kihagyod a heti erőnléti edzést, csökken az energiafelhasználásod, és ezzel együtt csökken az a kalóriaérték is, ami mellett még fogyni fogsz.

5. Késő este eszel magas cukortartalmú gyors felszívódású ételeket

A kimutatások szerint az esti étkezés a napi energiabevitel átlagosan 40 százalékát teszi ki! A legtöbben egyértelműen az esti étkezéssel jutnak a legtöbb kalóriához, a kutatások azonban azt mutatják, hogy a késő este étkezők jellemzően rosszabb döntéseket hoznak. Kiváló példa erre, hogy a váltott műszakban dolgozók a magasabb kalóriatartalmú és magasabb cukortartalmú rágcsálnivalókat választják.

A cirkadián rendszereknek is szerepe van abban, miként emészti meg a szervezet a cukrot és zsírt, és az energiafelhasználást is befolyásolhatják. Az úgynevezett cirkadián ritmusok közül több is reggel tetőzik, ami arra utal, hogy a szénhidrát- és cukoranyagcsere-képességünk éjszaka korlátozott.

Ha küzdesz az esti cukorbevitel visszaszorításával, ugyanakkor szereted az édes ízt, használj Canderel® aszpartám alapú tablettát forró italodhoz, így cukormentesen fogyaszthatod, és az édes ízről sem kell lemondanod.

6. Kihagyod az erőnléti edzést

Ha kalóriadeficitben vagy, és nem edzel, fennáll a veszélye, hogy fontos izomtömeget vesztesz. Mivel az izomtömeg anyagcsere szempontjából aktívabb, mint a zsír, az izomtömeg‑vesztés végső soron lassítja az anyagcserét, ami megnehezíti a zsírvesztést.

7. Cukros italokat fogyasztasz

A magas cukortartalmú italokból származó kalóriákról többször bebizonyosodott, hogy súlygyarapodáshoz vezetnek. A cukorral édesített italok a szilárd ételekhez képest kevésbé laktató energiaforrásként működnek.

Ha magas cukortartalmú üdítőitalokra alapozod az energiabeviteledet, vagy egyszerűen csak nem tudod nélkülözni a cukrot az esti teádban, akkor próbáld ki, hogy egy Canderel® aszpartám alapú tablettát adsz az italodhoz. Alternatívaként néhány teáskanál Canderel® Stevia alapú édesítőpor gyümölcsdarabokkal ízesített vízben édes ízt biztosít, a cukorból származó kalóriák nélkül.

8. Nem alszol jól

Tudtad, hogy az alvásmegvonás hatására az étvágycsökkentő hormon, a leptin szintje csökkenhet, miközben az éhséghormonként is ismert ghreliné megemelkedhet? Ráadásul az alváshiányos emberek átlagosan napi 385 kalóriával többet fogyasztanak, mint azok, akik eleget alszanak, és akár 45 százalékkal több gyorsan elkészíthető, például az édes, sós és magas kalória-és keményítőtartalmú élelmiszert esznek!

9. Túl gyakran étkezel

Van, aki szerint napi három étkezés javasolt, van aki szerint hat. Ha ez így túl zavaros, elég azt tudnod, hogy a fogyás szempontjából nincs optimális gyakoriság.

Az energiabevitel szabályozásának legfontosabb tényezője az intuitív étkezés, valamint az éhség- és teltségérzet jelzéseinek tudatosítása.

10. Nem iszol elég vizet

A hidratálás kulcsfontosságú az optimális energiaszint és a hangulat szempontjából, de még a testsúlyszabályozásban is szerepet játszik! Egy érdekes kísérlet szerint azok a résztvevők, akik 30 perccel étkezés előtt vizet ittak, 44 százalékkal többet fogytak, mint azok, akik nem.

Áztass bogyós gyümölcsöket, uborkát, citromot, gyömbért vagy akár mentát egy éjszakán át friss vízben – az eredmény: isteni ízesített víz. De akár gyógynövény- vagy gyümölcsteát is főzhetsz, és egy szem Canderel® aszpartám alapú tabletta hozzáadásával ízletes, mégis szuperegészséges, meleg, hidratáló hatású italt kapsz.

Források:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3268700/?referringRepId=225798
  2. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1111/j.1467-3010.2007.00603.x
  3. https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/increasing-the-number-of-masticatory-cycles-is-associated-with-reduced-appetite-and-altered-postprandial-plasma-concentrations-of-gut-hormones-insulin-and-glucose/9C0F012DB821E1A3D10996F744AFC0ED
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23036285
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18842774
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5836186/
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10878689?dopt=Abstract
  8. https://www.bmj.com/content/346/bmj.e7492
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19661958