Receptek

A Canderellel való édesítésnek köszönhetően nem kell lemondania az édes íz élményérõl még a kiegyensúlyozott étrend betartása mellett sem. Próbálja ki receptötleteinket, melyek nem csak desszerteket foglalnak magukba, és az egyszerűektől a különlegesekig sokféle megoldást nyújtanak.

Reggeli gyümölcsös wrap

wrap

Mennyiség

4 adag

Szükséges idő

munkaidő: 15 perc

Egy főnek

277 kcal

Nehézségi szint

Közepes

Hozzávalók

2 banán
100 g eper
2 barack vagy nektarin
4 evőkanál Canderel édesítőpor
4 wrap tortilla, ha lehet teljes kiőrlésű
alacsony kalóriatartalmú olaj spray
100 g alacsony zsírtartalmú krémsajt

Lépések

1. lépés
Először felvágjuk vékony szeletekre a banánokat egy mélytányérba, majd hozzáadjuk az epreket és a barackokat, majd megszórjuk 2 evőkanál Canderel édesítőporral és félrerakjuk.
2. lépés
Felmelegítjük a serpenyőt. Minden tortilla egyik oldalát befújjuk az olajjal és vékonyan megszórjuk a Canderel édesítőporral.
3. lépés
Behelyezzük a felforrósított serpenyőbe a tortillát, a Candereles oldalával lefelé, egy percig vagy ameddig fel nem melegszik.
4. lépés
Gyorsan helyezzünk krémsajtot a belső rész egyik felére és adjunk hozzá 2 nagy evőkanál gyümölcsöt. Hajtsuk rá a tortillát, majd a szemben lévő oldalt is, ezután fordítsuk el 90 fokkal, és tekerjük fel szorosra. Ezután vágjuk félbe, majd ismételjük meg a többi tortillával is.
5. lépés
Tipp: keverjünk egy csipet fahéjat vagy reszelt citrom / narancshéjat a krémsajtba!


Jó étvágyat!

Fűszeres sült paradicsom baconnel

paradicsom

Mennyiség

2 adag

Szükséges idő

munkaidő: 25 perc

Nehézségi szint

Könnyű

Hozzávalók

3 nagy érett paradicsom
száraz chili por
2 teáskanál Canderel édesítőpor
3 teáskanál olivaolaj
4 szelet sovány bacon
frissen őrölt feketebor

Lépések

1. lépés
Melegítsük elő a sütőt 200 °C-fokra.
2. lépés
Felezzük el a paradicsomokat és helyezzük egy tálcára, a vágott résszel lefelé. Szórjuk meg chilivel majd Canderellel, öntötözzük meg olajjal és hintsük meg borssal. Süssük 12-15 percig.
3. lépés
Helyezzük a megsült paradicsomokat egy tányérra.
4. lépés
Süssük meg a szalonnákat, majd helyezzük a paradicsomokra. Teljes kiőrlésű toast kenyérrel tálaljuk.


Jó étvágyat!

Hagymás hamburger

hamb

Mennyiség

6 adag

Szükséges idő

60 perc

Egy főnek

261 kcal

Nehézségi szint

Közepes

Hozzávalók

50 dkg sertésfilé
3 teáskanál chilipor
1 + 2 gerezd fokhagyma
2 fej hagyma
evőkanál olaj
1 kis konzerv sűrített paradicsom
1 evőkanál fűszeres vagy almaecet
1 evőkanál mustár
1 teáskanál méz (méz helyett a cukorbetegek használjanak diabetikus mézet)
3 evőkanál Canderel édesítőpor
6 (hamburger) zsömle

Lépések

1. lépés
A sütőt 240 fokra (gázsütő 5. fokozat) előmelegítjük.
2. lépés
A húst megmossuk, bedörzsöljük 1 tk. chiliporral, 1 gerezd fokhagymával és a tepsibe fektetjük.
3. lépés
A sütőben kb. 40 percig, barnulásig sütjük. Kivesszük a sütőből, és 10-15 percig pihentetjük.
4. lépés
A hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. Felforrósítjuk az olajat, megpirítjuk benne a hagymát és a fokhagymát.
5. lépés
Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, az ecetet, a mustárt, a mézet, a maradék chiliport, összeforraljuk, sóval és borssal ízesítjük.
6. lépés
Fedő nélkül, lassú tűzön, kevergetve kb. 10 percig főzzük. Végül belekeverjük a Canderel édesítőport, és sóval, borssal ízesítjük.
7. lépés
A húst vékony, apró falatkákra vágjuk, összekeverjük a hagymás szósszal, 2-3 perc alatt összeforrósítjuk és a hamburgerekbe töltjük.
8. lépés
Káposztasalátát, uborkát, egyéb zöldségeket vagy zöldséges salátákat kínálhatunk mellé.

Jó étvágyat!

Édes narancsleves

narleves

Mennyiség

6 adag

Egy főnek

110 kcal

Nehézségi szint

Nehéz

Hozzávalók

50 dkg narancs
2 1/2 dl víz
1/2 liter száraz fehér bor
4 dl frissen facsart narancslé
2 dkg étkezési keményítő
1/2 evőkanál Canderel édesítőpor
csipetnyi só
tojás
1 rózsaszín húsú grapefruit

Lépések

1. lépés
A narancsot forró vízben megmossuk, szárazra töröljük és a sárga héját lereszeljük. Fehér bundájától is megtisztítjuk, majd gerezdekre bontva, a hártyáitól megszabadítjuk.
2. lépés
A grapefruitot is ugyanígy készítjük elő. A gyümölcsöket tálalásig hűtőszekrényben tároljuk.
3. lépés
A reszelt narancshéjat belerakjuk a vízbe, majd hozzáöntjük a narancslevet és a bort. Felforraljuk és kis lángon öt percig főzzük.
4. lépés
A tojásfehérjét egynegyed rész Canderel édesítőporral kemény habbá verjük.
5. lépés
A forrásban lévő narancsos-boros lébe teáskanállal kis galuskákat szaggatunk a habból, néhány percig főzzük, majd leszűrjük és melegen tartjuk. A levet továbbra is tűzön tartjuk, de ügyeljünk arra, hogy csak gyöngyözzön, ne forrjon.
6. lépés
A tojássárgáját habosra keverjük a Canderel édesítőpor háromnegyed részével, apránként hozzákeverjük felváltva a keményítőt és a sót. Az édes tojássárgát hozzákeverjük egy kevés forró boros-narancsos léhez, majd az egészet beleöntjük az éppen csak gyöngyöző többi lébe.
7. lépés
Habverővel gyorsan simára keverjük és egy perc múlva lehúzzuk a tűzről. Ha kihűlt, a hűtőszekrényben jéghidegre hűtjük.
8. lépés
Tálalás előtt a gyümölcsöt csészékben elosztjuk, a felkevert levest ráöntjük, végül mindegyiknek a tetejére helyezünk a habgaluskából.

Jó étvágyat!

Chili con carne

chili

Mennyiség

4 adag

Egy főnek

1605 kcal

Nehézségi szint

Közepes

Hozzávalók

2 teáskanál oliva olaj
1 hagyma, aprítva, 2 gerezd fokhagyma, összenyomva
fél teáskanál bors
1 piros kaliforniai paprika, szeletelve
350g sovány darált marhahús
4225g konzerv paradicsom, aprított
400g konzerv bab, leöblítve és megszárítva
2 evőkanál paradicsompüré
1 evőkanál vörösborecet
1 evőkanál Canderel édesítő por
2 evőkanáls alacsony zsírtartalmú tejföl, a tálaláshoz
2 lavash kenyér, oliva olaj spray

Lépések

1. lépés
Melegítse fel az olajat egy nagy serpenyőben, adja hozzá a hagymát, a fokhagymát és a chilit, pirítsa közepes hőfokon 5 percig, vagy amíg a hagyma meg nem puhul.
2. lépés
Adja hozzá a kaliforniai paprikát és pirítsa 3 percig, míg meg nem puhul.
3. lépés
Keverje hozzá a darált húst és pirítsa barnára. Adja hozzá a paradicsomot, a babot, a paradicsompürét, a vörösborecetet, várja meg míg forrni kezd, majd vegye le a hőfokot.
4. lépés
Lassú tűzön párolja 15 percig, amíg a lé el nem fő.
5. lépés
Keverje hozzá a Canderel édesítőport, a sót és a borsot.
6. lépés
Tálalja tejföllel a tetején, lavash chips-el.
7. lépés
A lavash chips elkészítéséhez vágja háromszögekre a lavash kenyeret, permetezzen rá oliva olajat, majd pirítsa ropogós arany barnára előmelegített grillen.

Jó étvágyat!

Marhahús kebab barbeque szósszal

kebab

Mennyiség

4 adag

Egy főnek

801 kcal

Nehézségi szint

Közepes

Hozzávalók

400g sovány marhafartő, szeletelve
16 fej gomba
1 lila hagyma, szeletelve
1 piros és 1 zöld kaliforniai paprika, nagyobb négyszögekre vágva
8 bambusz vagy fém nyársak

Barbeque pác:
1/4 pohár vörösbor (opcionális)
3 evőkanál paradicsomszósz
1 evőkanál vörösborecet
1 evőkanál worcestershire szósz
1 evőkanál Canderel édesítő por

Lépések

1. lépés
Vágja le a zsírt a húsról, majd szeletelje nagyobb kockákra.
2. lépés
Tegye a pác alapanyagait és a húst egy nagyobb tálba, majd keverje össze, úgy hogy mindenhol kerüljön pác a húsra. Fedje le és legalább harminc percre, vagy egy éjszakára tegye a hűtőbe.
3. lépés
Öntse le róla a pácot és tegye félre egy tálban.
4. lépés
Fűzze fel a húst és a zöldségeket a nyársakra. Tegye a nyársakat a grillre és kenje be azokat a páccal, süsse meg ízlés szerint.
5. lépés
Tálalja zöld salátával, vagy hajában sült krumplival.

Jó étvágyat!

Stíriai metélt

stiriai

Mennyiség

4 adag

Szükséges idő

60 perc

Egy főnek

654 kcal

Nehézségi szint

Nehéz

Hozzávalók

A tésztához:
50 dkg zsírszegény túró
30 dkg liszt
2 tojás

A krémhez:
5 dkg mazsola
2 tojás
5 dkg vaj
5 evőkanál Canderel édesítőpor
1 pohár zsírszegény tejföl (12 %) 1 teáskanál reszelt citromhéj,
1 teáskanál vaníliaaroma
vaj és zsemlemorzsa a tálhoz
Canderel édesítőpor a szóráshoz

Lépések

1. lépés
Mazsola helyett a cukorbetegek használjanak Candereles vízben megfőzött, kockázott narancshéjat.
2. lépés
A tésztához a túrót áttörjük, összegyúrjuk a liszttel, a tojással, csipetnyi sóval.
3. lépés
Bő vizet forralunk.
4. lépés
Lisztezett deszkán kb. fél cm vastagra kinyújtjuk a tésztát, előbb tenyérnyi széles csíkokra, majd 1 cm széles metéltekre vágjuk. (Gyorsabb, ha a csíkokat egymásra fektetjük - közüket lisztezzük meg, nehogy összeragadjanak - és így vagdaljuk.) Lobogva forró sós vízbe tesszük, és kb. 5-7 percig főzzük.
5. lépés
Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, és alaposan lecsepegtetjük.
6. lépés
A krémhez a mazsolát leöblítjük, és vízbe áztatjuk. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A vajat habosra keverjük a Canderel édesítőporral, a tojássárgájával, a tejföllel, a citromhéjjal, a vaníliaaromával és a lecsepegtetett mazsolával. Végül a tojáshabot is beleforgatjuk, és az egészet a tésztához keverjük.
7. lépés
A sütőt 180 °C-fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. Egy tűzálló tálat kivajazunk, és beszórjuk zsemlemorzsával. A tésztát a tálba simítjuk, és a sütőben enyhe pirulásig, kb. 35 percig sütjük.
8. lépés
Tálalás előtt megszórjuk Canderel édesítőporral, esetleg diabetikus lekvárral körítve tálaljuk.

Jó étvágyat!

Édes rizottó

rizotto

Mennyiség

4 adag

Szükséges idő

kb. 90 perc

Egy főnek

735 kcal

Nehézségi szint

Közepes

Hozzávalók

2 1/2 dkg vaj
30 dkg rizs
3 dkg tisztított, szeletelt mandula
2 dkg friss (vagy 1 teáskanál szárított és őrölt) gyömbér
7 1/2 dl almalé
20 dkg szárított sárgabarack
20 dkg savanykás alma
5 dkg mazsola
1 1/2 dl tejszín
20 dkg narancs
1 rúd vanília
csipetnyi só
2 evőkanál Canderel édesítőpo

Lépések

1. lépés
A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk.
2. lépés
A gyömbért meghámozzuk és nagyon apróra vágjuk vagy lereszeljük.
3. lépés
A mandulával és a megmosott rizzsel együtt a vajra tesszük és kevergetve üvegesre pirítjuk.
4. lépés
Ezután az almalével felöntjük és beletesszük a közepén, hosszában kettéhasított vaníliarudat. Megsózzuk és felforraljuk, majd kis lángon, befedve addig pároljuk, amíg az összes levét el nem főtte.
5. lépés
A szárított sárgabarackot megmossuk és apróra összevágjuk. Az almát ugyancsak megmossuk, a magházát eltávolítjuk és szeletekre vágjuk. Húsz perc eltelte után a gyümölcsöket (a mazsolával együtt) a rizshez adjuk és további 20 percig nagyon kis lángon főzzük.
6. lépés
A főtt rizs inkább száraz, mint nedves legyen, ezért a felesleges nedvességet párologtassuk el. Csak ekkor öntsük bele a tejszínt. Néhány percig még főzzük, majd befedve állni hagyjuk.
7. lépés
A narancsot meghámozzuk, gerezdekre bontjuk és a hártyáit is eltávolítva, a levével együtt a rizs közé keverjük.
8. lépés
Végül Canderel édesítőporral meghintve, kissé összeforgatjuk. Forrón tálaljuk.

Jó étvágyat!

Tésztasaláta

teszta

Mennyiség

6 adag

Szükséges idő

60 perc

Egy főnek

513 kcal

Nehézségi szint

Könnyű

Hozzávalók

1 csomag (50 dkg) penne tészta
10 dkg zöldhüvelyű zöldbab (tisztítva)
10 dkg tisztított zöldborsó
1 piros húsú paprika
2 szál újhagyma
1 közepes sárgarépa
csokor petrezselyem
5 evőkanál majonéz light
3 evőkanál zsírszegény tej
3 evőkanál fehérbor ecet
2 evőkanál CANDEREL édesítőpor
só, bors

Lépések

1. lépés
A tésztát bő, sós vízben a csomagoláson olvasható utasítás szerint kifőzzük. Leszűrjük, lecsepegtetjük, hagyjuk kihűlni.
2. lépés
A zöldbabot kb. 2 cm-es darabokra vágjuk. A borsót és a zöldbabot kevés vízben puhára főzzük, leszűrjük, kihűtjük.
3. lépés
A paprikát megmossuk, húsát csíkokra vágjuk. A hagymát, a répát megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk. A petrezselymet leöblítjük, apróra vágjuk.
4. lépés
Kis tálkában simára keverjük a majonézt a tejjel, az ecettel, a petrezselyemmel, a Canderel édesítőporral, és sóval, borssal ízesítjük.
5. lépés
A tésztát összekeverjük a zöldségekkel, ráöntjük a majonézes öntetet, összeforgatjuk, és tálaljuk.


Jó étvágyat!

Gyümölcssaláta túrókrémmel

turo

Mennyiség

4 adag

Egy főnek

287 kcal

Nehézségi szint

Könnyű

Hozzávalók

2 narancs, 2 kiwi
2 banán
1 alma
1 nektarin
2 evőkanál citromlé
1 evőkanál Canderel édesítőpor

A túrókrémhez:
40 dkg félzsíros tehéntúró,
2 dl kefir;
mokkáskanál reszelt citromhéj
2 evőkanál citromlé
4 evőkanál Canderel édesítőpor
dkg pörkölt, szeletelt mandula

Lépések

1. lépés
A narancsokat meghámozzuk, fehér héjukat is leszedjük, majd a hártyákat egy éles kés segítségével eltávolítjuk.
2. lépés
A kiwit, valamint a banánt hámozás után hosszában félbevágjuk és felszeleteljük.
3. lépés
A nektarint és az almát megmossuk, negyedekbe vágjuk, kimagozzuk és felszeleteljük.
4. lépés
Az összes feldarabolt gyümölcsöt tálba tesszük és citromlével megöntözzük. A Canderel édesítőporral meghintjük és kissé átforgatjuk. További felhasználásig hidegre tesszük.
5. lépés
A túrókrémhez a kefirt, az áttört túrót, a reszelt citromhéjat és a citromlevet teljesen simára keverjük, majd a Canderel édesítőporral kellemesen édesre ízesítjük.
6. lépés
A gyümölcsöt tálalás előtt ismét kissé átforgatjuk, négy desszertes tányéron elosztjuk és a túrókrémmel megkoronázzuk.
7. lépés
Mindegyik adagra rászórunk a mandulából. Jól behűtve kínáljuk.


Jó étvágyat!

Káposztasaláta

kap

Mennyiség

6 adag

Szükséges idő

40 perc

Egy főnek

190 kcal

Nehézségi szint

Könnyű

Hozzávalók

20 dkg fehér káposzta
20 dkg lila káposzta
1 sárga húsú paprika
10 dkg sárgarépa
1 fej lilahagyma
10 dkg cheddar sajt (Gouda, Trappista)
3 ek. majonéz (light)
1/2 evőkanál borecet
1 evőkanál Canderel édesítőpor

Lépések

1. lépés
A káposzták sérült leveleit eltávolítjuk, torzsájukat kivágjuk, a káposztákat vékony csíkokra vágjuk. A paprikát megmossuk, magjait kikaparjuk, húsát szintén nem túl apró darabokra vágjuk. A répát meghámozzuk, és lereszeljük. A hagymát meghámozzuk, vékonyan felkarikázzuk. A sajtot falatnyi darabokra vágjuk.
2. lépés
A majonézt összekeverjük az ecettel, a CANDEREL édesítőporral, és sóval, borssal fűszerezzük.
3. lépés
Összekeverjük a káposztát, a paprikát, a répát, a hagymát és a sajtot. Ráöntjük a majonézes öntetet, és összeforgatjuk.


Jó étvágyat!

Cukkinisaláta

cuk

Mennyiség

6 adag

Szükséges idő

30 perc

Egy főnek

56 kcal

Nehézségi szint

Könnyű

Hozzávalók

50 dkg (3 kisebb) cukkini
1 közepes fej hagyma
1 piros húsú papirka
1 csokor petrezselyem
1 dl almaecet
evőkanál víz
4 evőkanál Canderel édesítőpor
1/4 teáskanál só és bors
1/4 teáskanál szárított majoránna
2 evőkanál olaj
12 salátalevél

Lépések

1. lépés
A cukkinit megmossuk, végeit levágjuk. A hagymát meghámozzuk, a paprikát megmossuk, magházát kiemeljük.
2. lépés
A cukkini húsát hámozatlanul, a hagymát és a paprikát vékony karikákra vágjuk. A petrezselymet leöblítjük, felaprítjuk.
3. lépés
Az ecetet a vízzel összekeverjük, a CANDEREL porral, a petrezselyemmel, a majoránnával és sóval, borssal ízesítjük.
4. lépés
Erőteljes mozdulatokkal beledolgozzuk az olajat.
5. lépés
A zöldségeket egy tálba rétegezzük, leöntjük az öntettel, lefedjük, és egy éjszakára betesszük a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek (néhányszor keverjük meg).
6. lépés
Másnap a salátaleveleket leöblítjük, szárazra rázzuk, tányérba fektetjük.
7. lépés
Rászedjük a salátát lyukas szedőkanállal, és tálaljuk. Megszórhatjuk 1 ek. vágott dióval vagy mogyoróval.


Jó étvágyat!

Zserbó

zserbo

Mennyiség

36 szelet

Szükséges idő

45 perc

Egy főnek

131 kcal

Nehézségi szint

Könnyű

Hozzávalók

A tésztához:
35 dkg liszt
20 dkg margarin
2 csomag instant (szárított) élesztő
5 evőkanál Canderel édesítőpor
1 dl zsírszegény tej
1 tojás
1 csipet sütőpor

A töltelékhez:
15 dkg darált dió, 10 evőkanál Canderel édesítőpor, 20 dkg diabetikus lekvár

A bevonathoz:
4 evőkanál Canderel kakaópor, 5 dkg margarin

Lépések

1. lépés
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztőt, a Canderel édesítőport, a tejet, a tojást, a csipetnyi sütőport és csipetnyi sót, jól összedolgozzuk.
2. lépés
A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk. Mindegyik lapot 35x25 cm nagyságúra kinyújtjuk, akkorára mint a sütőtepsi mérete, de a tészta ne érjen egészen a széléig, mert a kelésnél és a sütésnél terjeszkedik.
3. lépés
A tepsit kivajazzuk, az alsó lapot beleterítjük, megkenjük lekvárral.
4. lépés
A diót elkeverjük a Canderel édesítőporral, felével meghintjük a tésztát. Ráhelyezzük a másik lapot, azt is hasonlóképpen kenjük meg és szórjuk. Erre rátesszük a harmadik lapot úgy, hogy a széleket is betakarjuk vele.
5. lépés
A tésztát szobahőmérsékleten egy órán át kelesztjük. A sütőt 180 °C-fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A tészta tetejét megszurkáljuk, és az előmelegített sütőben, lassan sütjük, míg a teteje egyenletes világos piros lesz (kb. 20 perc).
6. lépés
A megsült tésztát, ha kihűlt, bevonjuk csokoládémázzal. Ehhez a kakaóport kevés vízzel simára keverjük, és állandóan kevergetve nagyon sűrűre befőzzük. A tűzről levéve beledobjuk a margarint, és addig keverjük, amíg a margarin elolvad. (Mielőtt a tésztára öntjük, belekeverhetünk 1 ek. tojásfehérjét a már langyosra hűlt mázba, ettől még fényesebbé válik.) A tésztára öntjük, elsimítjuk, hagyjuk jól megdermedni. Ehhez néhány órára szükség lesz!
7. lépés
Ha kihűlt hosszúkás szeletekre (vagy kis kockákra) vágjuk.


Jó étvágyat!

Máktorta

maktorta

Mennyiség

12 szelet

Egy főnek

280 kcal

Nehézségi szint

Nehéz

Hozzávalók

2,5 dl + 0,5 dl tej
12,5 dkg darált mák
1 darabka citromhéj
1 csipet őrölt fahéj
1 rúd vanília
6,5 dkg vaj + a formához
5 tojássárgája
5 evőkanál + 2 evőkanál + 1 evőkanál Canderel édesítőpor
15 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
5 tojásfehérje
5 evőkanál baracklé
10 fél barack (befőtt)
3 dl tejszín

Lépések

1. lépés
Barack helyett készíthetjük mangóval, naranccsal (filézve), eperrel is.

Felforralunk 2,5 dl tejet, belekeverjük a mákot, a citromhéjat, a fahéjat, a félbevágott vaníliarudat, és az egészet lassú tűzön kb. 5 percig főzzük. Félretesszük, és hagyjuk kihűlni.
2. lépés
Kibéleljük sütőpapírral egy kb. 28 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját, az oldalát bevajazzuk.
3. lépés
A mákmasszából kivesszük a citromhéjat és a vaníliarudat. A vaníliarúdból kikaparjuk a pépet. A rudat, a citromhéjat kidobjuk, a vaníliapépet a masszába keverjük. A vajat 0,5 dl tejjel felforraljuk, belekeverjük a tojássárgákat és 5 evőkanál Canderel édesítőport. Az egészet a mákmasszához keverjük. A lisztet elkeverjük a sütőporral, és a mákmasszába dolgozzuk.
4. lépés
A sütőt 160 °C fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük.
5. lépés
A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, és ezt is a mákmasszába dolgozzuk. Az egészet beleöntjük a tortaformába. A sütő legalsó rácsán 30 percig sütjük. További 5 percre áttesszük a sütő legfelső rácsára. Kivesszük és hagyjuk kihűlni.
6. lépés
A tortát kiborítjuk, a sütőpapírt lehúzzuk róla. Vízszintesen kettévágjuk. A baracklevet elkeverjük 2 evőkanál Canderel édesítőporral, és meglocsoljuk vele a tortavágott lapjait. A barackot lecsepegtetjük, és vékony gerezdekre vágjuk.
7. lépés
A tejszínt 1 evőkanál Canderel édesítőporral kemény habbá verjük. Kétharmadát a torta alsó lapjára kenjük, és kirakjuk a barack kétharmadával. Ráborítjuk a felső tortalapot, megkenjük a maradék tejszínhabbal, és rárakjuk a maradék barackot. Még szebb, ha bevonjuk színtelen tortazselével.
8. lépés
Tálalás előtt legalább 1 órát a hűtőszekrényben állni hagyjuk.


Jó étvágyat!

Vidám linzer

linzer

Mennyiség

70 darab

Szükséges idő

90 perc

Egy főnek

60 kcal / darab

Nehézségi szint

Közepes

Hozzávalók

50 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
25 dkg vaj
10 evőkanál Canderel édesítőpor
2 citrom reszelt héja
2 evőkanál vaníliaaroma
2 tojássárgája
1 tojás
10 dkg diabetikus lekvár az összeragasztáshoz

Lépések

1. lépés
A tésztához a lisztet és a sütőport összemorzsoljuk a vajjal, a Canderel édesítőporral, a citrom héjával, a vaníliaaromával, egy csipet sóval, a tojássrágájával és a tojással.
2. lépés
Cipóvá formázzuk, fóliába csomagoljuk, és kb. 2 órára betesszük a hűtőbe. A tésztát lisztezett deszkán kb. 4 mm vékonyra kinyújtjuk, és kedvünk szerinti apróbb formákkal kiszúrjuk.
3. lépés
Az ünnephez igazítva karácsonykor fenyőfát, csillagot, angyalkát, húsvétkor nyuszit, csibét készítünk. Egyéb alkalmakkor virágot, szívet, köröket szaggatunk. Egy dologra törekedjünk, minden darabnak legyen párja, amivel később összeragaszthatjuk.
4. lépés
A sütőt 200 C-fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.
5. lépés
A tepsit kibéleljük sütőpapírral, rárakjuk a formákat, és a sütőben kb. 10 perc alatt világosra sütjük. Tálra szedjük, kihűtjük.
6. lépés
A lekvárt felforrósítjuk, és két-két formát összeragasztunk vele. Kissé összenyomjuk, és tányérra tesszük.
7. lépés
Megszórjuk Canderel édesítőporral, és zárható dobozban tároljuk.

Tipp: A sütemények közepét 1-1 szem meggyel is díszíthetjük!


Jó étvágyat!

Máglyarakás

maglya

Mennyiség

4 adag

Szükséges idő

60 perc

Egy főnek

315 kcal

Nehézségi szint

Könnyű

Hozzávalók

3 alma
2 teáskanál rumaroma
4 kifli
3 tojás
3 evőkanál Canderel édesítőpor
1 teáskanál vaníliaaroma
2 dl zsírszegény tej
3 evőkanál mazsola,
1 mokkáskanál őrölt fahéj
Canderel édesítőpor a szóráshoz

Lépések

1. lépés
Mazsola helyett a cukorbetegek használjanak Candereles vízben megfőzött, kockázott narancshéjat.

Az almát meghámozzuk, négybe vágjuk, magházát kiemeljük, és a gerezdeket vékony szeletkékre vágjuk. Megcsepegtetjük a rumaromával.
2. lépés
A kifliket kb. 1 cm vastag karikákra vágjuk.
3. lépés
Tűzálló tálat vajjal kikenünk. A sütőt 200 °C-fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük.
4. lépés
A tojást kettéválasztjuk, a sárgáját simára keverjük a Canderel édesítőporral, a vaníliaaromával, a tejjel, és összeforgatjuk a kiflivel. A massza felét a tálba öntjük, rárétegezzük az alma felét, meghintjük mazsolával és fahéjjal.
5. lépés
A maradék kiflit rásimítjuk, beborítjuk a maradék almával, és megszórjuk fahéjjal. A sütőben kb. 20 percig sütjük.
6. lépés
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, a sütemény tetejére halmozzuk, visszatesszük a sütőbe, és még annyi ideig sütjük, hogy a hab kissé megpiruljon.
7. lépés
Evőkanállal szaggatva galuskákat teszünk a tányérra, megszórjuk Canderel édesítőporral, és tálaljuk.


Jó étvágyat!

Vargabéles

vargabeles

Mennyiség

6 adag

Szükséges idő

40 perc

Egy főnek

515 kcal

Nehézségi szint

Könnyű

Hozzávalók

15 dkg cérnametélt
5 dkg mazsola
2 tojás
5 evőkanál Canderel édesítőpor
1 teáskanál vaníliaaroma
30 dkg zsírszegény túró
1 teáskanál reszelt citromhéj
1 dl tejföl (12%)
5 dkg vaj a locsoláshoz
1 csomag (6 lapos) réteslap,
Canderel édesítőpor a szóráshoz

Lépések

1. lépés
Mazsola helyett a cukorbetegek használjanak Candereles vízben megfőzött, kockázott narancshéjat.

A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük. A mazsolát vízbe áztatjuk.
2. lépés
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A sárgákat habosra keverjük a Canderel édesítőporral, a vaníliaaromával, beledolgozzuk a túrót, csipetnyi sót, a reszelt citromhéjat és a tejfölt. Hozzáadjuk a tésztát. A mazsolát lecsepegtetjük, és szintén a masszába dolgozzuk, végül beleforgatjuk a tojáshabot.
3. lépés
A sütőt 180 °C-fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.
4. lépés
Vajjal kikenünk egy kisebb tepsit, a többit felolvasztjuk. A tepsit kibéleljük 4 réteslappal úgy, hogy a szélei a tepsiből kilógjanak. Mindegyik réteget megkenjük olvasztott vajjal.
5. lépés
Beleöntjük a tésztamasszát, betakarjuk a kilógó réteslapokkal, és a maradék két réteslapot is ráborítjuk.
6. lépés
Vajjal meglocsoljuk, és a sütőben kb. 40 percig sütjük.
7. lépés
Tálaláskor megszórjuk Canderel édesítőporral, és diabetikus lekvárt vagy szörpöt locsolunk köré/rá.


Jó étvágyat!

Diós és mákos beigli

diosbeigli

Mennyiség

2-2 rúd

Szükséges idő

90 perc

Egy főnek

Diós: 136 kcal, Mákos: 125 kcal

Nehézségi szint

Nehéz

Hozzávalók

A tésztához:
1,5 dl zsírszegény tejföl, 2 dkg élesztő, 1 tojás, 50 dkg finomliszt, 25 dkg margarin, 15 ek. Canderel édesítőpor
Mindkettő töltelékhez:
5 dkg mazsola, 3 cl rum, 20 ek. Canderel édesítőpor

A diótöltelékhez:
1/2 dl zsírszegény tej, 3 tk. vaníliaaroma, 15 dkg darált dió, 1 ek. zsemlemorzsa

A máktöltelékhez:
15 dkg darált mák, 2 citrom leve és reszelt héja, 3 tk. vaníliaaroma

A tetejére:
1 tojás a kenéshez, Canderel édesítőpor a szóráshoz

Lépések

1. lépés
Mazsola helyett a cukorbetegek használjanak Candereles vízben megfőzött, kockázott narancshéjat, amelyből különösen finom töltelék lesz, ha vanília helyett őrölt fahéjjal ízesítjük.

A tésztát lehetőleg előző este készítjük el: meglangyosítjuk a tejfölt, beletördeljük az élesztőt, és elkeverjük a tojással. Elmorzsoljuk a lisztben a margarint, tetejét megszórjuk a Canderel édesítőporral és egy csipet sóval, hozzáadjuk az élesztős tejfölt, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. 4 cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, másnapig a hűtőszekrényben pihentetjük.
2. lépés
A kéféle tölteléknél feltüntetett, összesen 10 dkg mazsolát forró vízben megmossuk, alaposan lecsepegtetjük, meglocsoljuk 6 cl rummal, lefedjük, fél órát érleljük benne, majd lecsepegtetjük.
3. lépés
A diótöltelékhez a tejet felforraljuk a vaníliaaromával. Lehúzzuk a tűzről, beleszórjuk a diót és a zsemlemorzsát, végül a mazsola felét, és hagyjuk langyosra hűlni. Amikor langyos belekeverjük a Canderel édesítőport.
4. lépés
A máktöltelékhez 1 dl vizet felforralunk, beleszórjuk a mákot, majd lehúzzuk a tűzről, elkeverjük a citromlével és reszelt héjával, a vaníliaaromával, a maradék mazsolával, és hagyjuk langyosra hűlni. Amikor langyos belekeverjük a Canderel édesítőport.
5. lépés
A cipókat (egymást követően) lisztezett munkalapon 5 mm vastag téglalapokra nyújtjuk. Az első lap tetejét vékonyan megkenjük tojásfehérjével, hosszabb oldalain szabadon hagyunk 2-3 cm-t, elsimítjuk rajta a diótöltelék felét. A két rövidebb oldalon 2-3 cm szélesen visszahajtjuk a töltelékre a tésztát, majd a hosszabbik oldalán kezdve lazán feltekerjük, és sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük. Kinyújtjuk és megtöltjük a másik 3 cipót is (egyet a maradék dió-, kettőt a máktöltelékkel), és azokat is tepsire fektetjük.
6. lépés
Tetejüket megkenjük tojássárgájával, majd langyos helyen addig pihentetjük (fél óra), amíg a tojássárgája megszikkad. Finoman-könnyedén átkenjük a tojásfehérjével, és további fél órát kelesztjük-szikkasztjuk (a kétszeri kenéstől lesz márványosan repedezett a teteje).
7. lépés
A sütőt előmelegítjük 180 ˙C-ra (gázsütő 2. fokozat). A tekercsek tetejét sűrűn megszurkáljuk villával vagy hurkapálcikával, hogy a sülés közben keletkező gőz szét ne repessze a tekercseket, majd középső bordamagasságra állított rácson 30-40 percig, aranybarnára sütjük. A sütő ajtaját 15-20 percig nem tanácsos kinyitni! A tepsiben hagyjuk kihűlni.
8. lépés
Tálaláskor kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk, tányérral fektetjük, és alaposan megszórjuk Canderel édesítőporral. Alufóliába csomagolva 1 hétig biztosan friss marad!


Jó étvágyat!

Túrógombóc

turogomboc

Mennyiség

16 darab

Szükséges idő

30 perc

Egy főnek

427 kcal

Nehézségi szint

Könnyű

Hozzávalók

50 dkg zsírszegény tehéntúró
3 tojás
4 evőkanál + 2 evőkanál Canderel édesítőpor
10 dkg gríz (búzadara)
2 evőkanál vaj
1 teáskanál citromhéj
5 dkg zsemlemorzsa
2 dl tejföl
Canderel édesítőpor a szóráshoz

Lépések

1. lépés
A túrót villával áttörjük, összedolgozzuk a tojásokkal, a 4 evőkanál Canderel édesítőporral, egy csipet sóval, a grízzel, 1 ek. vajjal, a citromhéjjal, és letakarva 1 órát pihentetjük.
2. lépés
Bőséges vizet forralunk (kb. 4 liter).
3. lépés
A masszából kb. 16 darab gombócot formázunk, és a forró vízbe tesszük. Kb. 15 percig főzzük, majd leszűrjük, lecsepegtetjük.
4. lépés
Közben a maradék 1 evőkanál vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát.
5. lépés
A gombócokat meghempergetjük benne, tányérra rendezzük.
6. lépés
A tejfölt elkeverjük a maradék Canderel édesítőporral, a gombócokra öntjük, és megszórjuk Canderel édesítőporral. Azonnal tálaljuk.

Tipp: A gombócok közepébe tehetünk 1-1 szem epret, és zsemlemorzsa helyett pirított dióban is megforgathatjuk.


Jó étvágyat!

Rákóczi túrós

rakoczi

Mennyiség

10 adag

Szükséges idő

150 perc

Egy főnek

297 kcal

Nehézségi szint

Könnyű

Hozzávalók

A tésztához:
5 dkg liszt + a tepsihez
12 dkg vaj + a tepsihez
5 ek. Canderel édesítőpor
1 tojássárgája
1 dl tejföl (12%)
1 csomag sütőpor
1 mk. reszelt citromhéj

A krémhez:
5 dkg mazsola
3 tojás
5 ek. Canderel édesítőpor
50 dkg zsírszegény túró
3 ek. zsemlemorzsa

A tetejére:
2 tojásfehérje
Canderel édesítőpor a szóráshoz

Lépések

1. lépés
Mazsola helyett a cukorbetegek használjanak Candereles vízben megfőzött, kockázott narancshéjat.

A tésztához a lisztet összegyúrjuk a vajjal, a Canderel édesítőporral, a tojássárgájával, a tejföllel, a sütőporral, a reszelt citromhéjjal és egy csipet sóval.
2. lépés
Cipóvá formázzuk, fóliába csomagoljuk, és a hűtőben kb. fél órát pihentetjük.
3. lépés
A sütőt 180 °C-fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.
4. lépés
A tepsit kivajazzuk, kilisztezzük. A tésztát tepsi nagyságúra nyújtjuk (kb. 1 cm vastagra), és a tepsibe terítjük. Villával megszurkáljuk, és a sütőben félig, rózsaszínűre megsütjük.
5. lépés
Közben a krémhez a mazsolát vízbe áztatjuk. A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját a Canderel édesítőporral habosra keverjük. A túrót áttörjük, és a krémhez adjuk. A mazsolát lecsepegtetjük, és azt is a krémbe keverjük.
6. lépés
A tészta tetejét meghintjük a zsemlemorzsával, rásimítjuk a tölteléket, visszatesszük a sütőbe, és készre sütjük.
7. lépés
A díszítéshez a tojásfehérjét kemény habbá verjük, csillagcsőrös habzsákba szedjük, és berácsozzuk vele a sütemény tetejét. Annyi időre visszatesszük a sütőbe, hogy a tojáshab kis színt kapjon. Kivesszük, kihűtjük, és vízbe mártott késsel kockákra vágva tálaljuk.
8. lépés
Megszórjuk Canderel édesítőporral.


Jó étvágyat!

Tiramisu

tiramisu

Mennyiség

4 adag

Egy főnek

466 kcal

Nehézségi szint

Közepes

Hozzávalók

3 tojássárgája
5 evőkanál + 1 evőkanál Canderel édesítőpor
1 mokkáskanál fahéj,
25 dkg Mascarpone (natúr tejszínes krémsajt),
1 dl kávé
2 evőkanál rum
10 dkg édes kétszersült (pirítós),
1 evőkanál Canderel kakaópor

Lépések

1. lépés
Az eredeti Tiramisu folyékony, krémes állagú. Ezért ne várja, hogy kemény habú, könnyen szeletelhető desszertet kap. A nagyobb étvágyúak dupla adagot is készíthetnek. Ilyenkor az energiatartalom is kétszer annyi lesz.

A tojássárgákat habosra keverjük 5 evőkanál Canderel édesítőporral és a fahéjjal.
2. lépés
Apránként hozzákeverjük a Mascarponét.
3. lépés
A kávét a rummal mély tányérba öntjük, belekeverjük a maradék 1 evőkanál Canderel édesítőport, és megforgatjuk benne az édes pirítóst.
4. lépés
Egy nagy tál vagy 4 kisebb kehely alját kirakjuk vele. Rásimítjuk a krémet.
5. lépés
Fóliával lefedjük, és 5-6 órára hidegre tesszük.
6. lépés
Tálaláskor megszórjuk a kakaóporral.


Jó étvágyat!

Meggyes piskóta

piskota

Mennyiség

20 szelet

Szükséges idő

60 perc

Egy főnek

225 kcal

Nehézségi szint

Könnyű

Hozzávalók

6 tojás
30 dkg vaj/margarin
12 evőkanál Canderel édesítőpor
40 dkg liszt
1,5 cs. sütőpor
1,5 dl zsírszegény tej
2 üveg diabetikus meggybefőtt (kimagozva) vagy fagyasztott meggy
Canderel édesítőpor a szóráshoz

Lépések

1. lépés
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük.
2. lépés
A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a Canderel édesítőport, és tovább habosítjuk. Beledolgozzuk egyenként a tojássárgákat.
3. lépés
A lisztet elkeverjük a sütőporral, és felváltva a tojáshabbal és a tejjel a masszához adagoljuk.
4. lépés
A sütőt 180 °C-fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. Közepes méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral, és belesimítjuk a masszát.
5. lépés
A meggyet alaposan lecsepegtetjük, és a sütemény tetejére szórjuk. A sütőben 35-40 percig sütjük.
6. lépés
A tepsiben hagyjuk kihűlni. Lehúzzuk róla a papírt, szeletekre vágjuk, és Canderel édesítőporral bőven meghintve tálaljuk.


Jó étvágyat!

Eper flip

eper

Mennyiség

4 pohár

Egy főnek

116 kcal

Nehézségi szint

Könnyű

Hozzávalók

50 dkg (mélyhűtött) eper
4 evőkanál citromlé
10 evőkanál narancslé
2 dl natúr joghurt
2 dl tej
4 evőkanál Canderel édesítőpor
jég

Lépések

1. lépés
Az epret (hagyjuk kiengedni, és) turmixban pépesítjük.
2. lépés
Az eperturmixhoz keverjük a citrom- és narancslevet, valamint a joghurtot és a tejet.
3. lépés
Az édesítőporral édesítjük, és poharakba töltjük. Egy-egy jégkockát teszünk az italba, és kínáljuk.


Egészségére!

Espresso shake

espresso

Mennyiség

4 pohár

Szükséges idő

15 perc

Egy főnek

200 kcal

Nehézségi szint

Könnyű

Hozzávalók

3 tojássárgája
3 evőkanál Canderel édesítőpor,
2 evőkanál nescafé + a szóráshoz
2 dl zsírszegény tej,
1 dl tejszín,
4 evőkanál tejszínhab (spray) light
1 teáskanál Canderel kakaópor

Lépések

1. lépés
A tojássárgákat a Canderel édesítőporral habosra keverjük.
2. lépés
A nescafét elkeverjük 4 dl langyos vízzel.
3. lépés
A tojássárgához keverjük a kávé kétharmadát, a tejet, és sékerbe/mixerbe öntjük.
4. lépés
Hozzáadjuk a tejszínt, és habosra keverjük-rázzuk.
5. lépés
A maradék kávét négy hosszú pohár aljára szétosztjuk, és ráöntjük a habos tejes kávét.
6. lépés
Felvert tejszínhabbal (spray) és kakaóporral megszórva tálaljuk.


Egészségére!

Limonádé

limonade

Mennyiség

4 pohár

Egy főnek

25 kcal

Nehézségi szint

Könnyű

Hozzávalók

6 citrom
8 dl hideg ásványvíz (szénsavmentes)
5 evőkanál Canderel édesítőpor
jégkocka

Lépések

1. lépés
A citromokat megmossuk, négy levét kicsavarjuk, kettőt karikákra vágunk.
2. lépés
A citromlevet összekeverjük ásványvízzel, a Canderel porral édesítjük, hozzáadjuk a citromkarikákat, és hosszú poharakban, jégkockával kínáljuk.


Egészségére!

Jegeskávé

jegeskave

Mennyiség

1 pohár

Egy főnek

113 kcal

Nehézségi szint

Könnyű

Hozzávalók

fél dl erős kávé
2,5 dl zsírszegény tej
4 jégkocka
3 szem Canderel édesítőtabletta

Lépések

1. lépés
A kávét, a tejet, a jégkockát és a Canderel édesítőtablettát öntse egy sékerbe, alaposan rázza össze, és szűrje hosszú pohárba.


Egészségére!