Aktualitások

Szukralóz

A szukralóz az egyetlen cukor alapú kalóriamentes édesítőszer. Cukorhoz hasonló ízének és páratlan stabilitásának egyedülálló kombinációja lehetővé teszi, hogy gyakorlatilag mindenféle élelmiszer és ital, köztük házi sütemények készítésekor is a cukor teljes értékű helyettesítőjeként használjuk fel.

A TÉNYEK

A szukralóz egy cukor alapú édesítőszer, amit egy soklépcsős, szabadalmaztatott gyártási folyamat során állítanak elő oly módon, hogy a cukormolekulában három hidroxil csoportot klórionnal helyettesítenek. A klórion természetes formában számtalan mindennap fogyasztott élelmiszerben és italban megtalálható, és fontos szerepet játszik a természetben és a biológiai folyamatokban is. A klórion jelenléte olyan édesítőszert eredményez, amely kalóriát nem tartalmaz, mégis 600-szor édesebb, mint a cukor. A szukralóznak valódi cukor íze van.
Tiszta, mellékíz nélküli tökéletes cukor íz, kellemetlen utóíz nélkül. Ezen felül, a szukralóz édes ízét mindenféle élelmiszer és italkészítési folyamat során megőrzi, ami lehetővé teszi, hogy a cukor tökéletes helyettesítőjeként gyakorlatilag mindenféle élelmiszer elkészítésekor, így az otthoni főzés és sütés során is hatékonyan felhasználjuk.

szukraloz3A szukralóz fogyasztásakor az emberi szervezet nem vesz magához energiát, mert a szukrózzal (cukor) ellentétben nem bomlik összetevőire. Gyorsan kiürül a szervezetből, gyakorlatilag mindenféle módosulás nélkül. A szukralózt 20 év alatt több mint 100 széles körű vizsgálatnak vetették alá, melyek eredményeként megállapítást nyert, hogy a készítmény biztonságos és rendkívül stabil. Fogyasztása mindenki, így várandós és szoptató anyák, valamint gyermekek számára egyaránt ajánlott. A szukralóz fogyasztása cukorbetegek számára is ajánlott, ugyanis a kutatások eredményeként bebizonyosodott, hogy a szukralóz nem befolyásolja a szervezet szénhidrát-anyagcseréjét, a rövid és hosszú távú vércukor anyagcserét és az inzulin elválasztást.
Az élelmiszer és italgyártó vállalatok és fogyasztóik szempontjából a szukralóz egyik legnagyobb előnye a készítmény rendkívüli stabilitásában rejlik. Édes ízét különböző hőmérsékleten, eltérő tárolási körülmények között és oldatokban is hosszú ideig megőrzi.
Cukorhoz hasonló ízének és egyedülálló stabilitásának köszönhetően az élelmiszergyártó cégek széles körben használják különféle típusú ízletes élelmiszerek és italok előállítása során. Ezek között meg kell említeni a különböző befőtteket, az alacsony kalóriatartalmú gyümölcsitalokat, a péksüteményeket, a szószokat és a szörpöket.
Emellett a szukralóz édesítőszerként különféle táplálékkiegészítőkben, gyógyászati célokra szánt élelmiszerekben, vitamin/ásványi anyag kiegészítőkben, valamint gyógyszerkészítményekben is felhasználható. Összességében véve, a szukralóz felhasználásával a fogyasztók számára rengeteg alacsony kalóriatartalmú élelmiszer és ital válik elérhetővé.
A különféle élelmiszerek és italok előállításához felhasználható szukralóz „SPLENDA”© szukralóz márkanév alatt kapható. Rengeteg, SPLENDA szukralózzal ízesített termék elérhető az áruházak polcain, köztük szénsavas üdítőitalok, alacsony kalóriatartalmú gyümölcsitalok, joghurtok, gabonapelyhek, jégkrémek, pékáruk és étrendkiegészítő termékek. Sok élelmiszer és ital csomagolásán a „SPLENDA”© márkanév logója is feltüntetésre kerül.

ELŐNYÖK

Cukor ízű
A szukralóznak tökéletes cukor íze van, és nem hagy kellemetlen utóízt a szájban. A független kutatók által elvégzett tudományos íztesztek arra az eredményre jutottak, hogy a szukralóz a cukorhoz nagyon hasonló ízprofillal rendelkezik.
szukraloz2Hőálló
A szukralóz rendkívül hőstabil, és ez a tulajdonsága a sütés, a befőtt készítés, a pasztőrözés, az aszeptikus feldolgozás és sok hőkezeléssel együtt járó egyéb élelmiszergyártási folyamat ideális alapanyagává teszi. A pékárun, különböző gyümölcsbefőtteken, szörpökön, dzsemeken és gyümölcszseléken elvégzett vizsgálatok megállapították, hogy az élelmiszerek feldolgozása és eltarthatósági ideje alatt mérhető szukralóz vesztés nem történt.
Segíti a kalóriabevitel ellenőrzését
A szukralóz nem metabolizálódik energiaként, így fogyasztásakor kalóriát nem veszünk magunkhoz. Gyorsan és gyakorlatilag változatlan formában távozik a szervezetből, így a test emésztési folyamatait nem befolyásolja, és nem halmozódik fel a szervezetben. Ha az élelmiszerekben és az italokban a cukrot szukralózzal helyettesítjük, csökkentjük, vagy sok termék esetében teljesen elkerüljük a kalória bevitelt.
Cukorbetegek is fogyaszthatják
A szukralózt a szervezet nem úgy ismeri fel, mintha cukor vagy szénhidrát lenne. Ennek köszönhetően, a szukralóz nem befolyásolja a glükóz felhasználását, a szénhidrátok lebontását, az inzulin elválasztását, vagy a glükóz vagy fruktóz felszívódását. A normál vércukorszintű, valamint az 1-es vagy 2-es típusú diabéteszben szenvedő emberek vizsgálata során bebizonyosodott, hogy a szukralóz nem befolyásolja a rövid és hosszú távú vércukor anyagcserét.
Nem okoz fogszuvasodást
A tudományos kutatások eredményeként bebizonyosodott, hogy a szukralóz nem segíti elő a szájüregben élő baktériumok szaporodását, így nem okoz fogszuvasodást.
szukraloz1Hosszú eltarthatóság
A szukralóz egyesíti a cukor ízét, valamint az élelmiszer és italgyártáshoz szükséges hő-, folyadék és tárolási stabilitást. Rendkívül stabil savas termékekben, például szénsavas üdítőitalokban vagy más folyadékalapú termékekben (pl. szószokban, zselékben, tejtermékekben, feldogozott gyümölcslékben). A szukralóz stabilitását száraz anyagokban is megőrzi, így italporok és instant desszertek készítéséhez, valamint asztali édesítőszerként is kiválóan felhasználható. Ennek köszönhetően, a szukralóz felhasználásával a vásárlók hamisítatlan cukor ízű terméket kapnak.

BIZTONSÁG

A szukralóz biztonságos felhasználását az új élelmiszer adalékanyagon valaha elvégzett legszélesebb körű és legalaposabb élelmiszerbiztonsági tesztprogramok eredményei igazolják. A 20 éven át elvégzett mintegy 100 különböző vizsgálat eredményei egyértelműen alátámasztják a szukralóz biztonságosságát. A vizsgálatokat különféle területeken, és a tényleges fogyasztási szintek sokszorosának megfelelő szinteken végezték el a szukralóz esetleges egészségügyi kockázatainak feltárása érdekében a daganatos megbetegedések, a genetikai rendellenességek, a termékenység és nemzőképesség, a veleszületett rendellenességek, az immunológia, a központi idegrendszer és az anyagcsere tekintetében. A tanulmányok eredményei azt bizonyítják, hogy a szukralóz emberi fogyasztása biztonságos, és ismert mellékhatásai nincsenek.

A FOGYASZTÓK IGÉNYEINEK KIELÉGÍTÉSE

A legfrissebb kutatások szerint, több mint 180 millió amerikai felnőtt gondolja úgy, hogy az alacsony kalóriatartalmú, cukormentes élelmiszerek és italok fogyasztása az egészséges életmód részét képezi. A kalória bevitel tudatos tervezése iránt megnövekedett érdeklődés újabb kihívások elé állítja az élelmiszeripari vállalatokat, akiknek képesnek kell lenniük arra, hogy vásárlóik számára sokféle ízletes és csökkentett kalóriatartalmú terméket készítsenek. A biztonságos és alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek és egyéb termékek kifejlesztése és engedélyezése segíti a megváltozott fogyasztói igények kielégítését.

A JÖVŐ

Az egészségesebb élelmiszerválaszték biztosítása érdekében az emberek egyre változatosabb, alacsony kalóriatartalmú élelmiszereket szeretnének látni az áruházak polcain. A szukralóz segíthet a megnövekedett igények kielégítésében, hiszen cukorhoz hasonló ízének és rendkívüli stabilitásának köszönhetően sok olyan termékhez is kiválóan felhasználható, amely csökkentett kalória- és cukortartalmú formában korábban nem volt elérhető.
A szukralóz felhasználásával új élelmiszertermék kategóriák jöhetnek létre, például csökkentett kalóriatartalmú édességek, sütemények, jégkrém öntetek, gyümölcs- és süteménytöltelékek. A szukralóz az alacsony kalóriatartalmú termékek meglévő piacának kibővítésére, például dzsemek, zselék, rágógumik és szénsavas üdítőitalok készítésére is felhasználható. A szukralóz elérhetősége megnyitja a piacot a kifinomultabb ízvilágot képviselő, nagyobb stabilitású, alacsonyabb előállítási költségű, és a fogyasztók számára nagyobb választékot kínáló termékek előtt.